Kristi Shrewsbury's

Saturday, February 17, 2007

Kokandusest

Lubasin endale eelmisel nädalal, et kirjutan vähemalt korra nädalas midagi siia. Lausa häbiasi on aeg ajalt oma blogi vaadata ja avastada, et keegi midagi kirjutanud ei ole. Jama on muidugi see, et vahel on käsil nädalad, kus mitte midagi põnevat ei juhtu. Aga mul on plaan - nimelt olen viimasel ajal natuke rohkem kokandusega tegelema hakanud, kui lihtsalt pasta keetmine ja mõtlesin, et võiks mõningaid retsepte ka teiega jagada.

Esimene on minu absoluutne lemmik, mille retsepti lubasin juba mitu kuud tagasi emale anda, aga ikka unustasin. See on selline lemmik, et isegi siinne linnugripi viiruse oht ei suuda mind takistada seda tegemast. Ja Steve'ile meeldib ta ka - peamiselt ilmselt sellepärast, et enamasti ei karju ma poole pealt teda appi ja ta saab kogu aja, mis mul kokkamisele kulub, rahulikult arvuti taga veeta.

Nii et siit ta tuleb - kana kreeka pähklitega
(ametlikult toidab 4 inimest, kuigi retsept räägib ainult kanast ja kastmest. Meie oleme kõrvale kas riisi keetnud või chipse - ehk siis külmutatud friikartulid, seda jämedamat sorti - teinud)

Selle valmistamiseks läheb vaja:
50g võid
4 kanafilee tükki (ma arvan, et see on kanafilee vähemalt. Inglise keeles on ta chicken breast)
1 porrulauk, hakitud
1 sibul ilusti hakituna (retsept nõuab 4 "button onion'it", aga kuna pole sellist asja poest leidnud, siis olen tavalist sibulat kasutanud)
450 ml kanapuljongit
1/2 tl kuivatatud tüümiani (retsept soovitab muidugi oksakest värsket tüümiani, aga kuna see kana on praktiliselt ainuke toit, kuhu mina tüümiani kasutan, siis värsket pole küll mõtet osta)
2 sl valge veini äädikat (ja siin nad nalja ei tee - üle kahe lusikatäie ei tasu panna)
soola ja pipart
75g peeneks hakitud kreeka pähkleid
1 sl rõõskkoort (mina panen alati natuke rohkem)
kaunistuseks hakitud peterselli

Sulata või suures praepannis, lisa kanafilee ja prae seni, kuni kõik küljed on kuldpruunid. Kui sa oled nagu mina ja unustad pidevalt, et sulanud või pannis pritsima hakkab, siis siit soovitus - ära kunagi tee seda kana just pärast seda, kui oled oma hommikupooliku pliiti küürides veetnud. Ajab väga vihale! (Aga kana on ikka hea!) Eemalda kana pannilt ja pane mõneks ajaks kõrvale.
Lisa hakitud porru ja sibul pannile ning prae neid madalal tulel 5 minutit, kuni nad on pehmenenud.
Tõsta kana pannile koos ülejäänud koostisosadega (ja ära unusta ainult 2 sl veiniäädikat 4 portsjoni kohta!). Kui oled geniaalne nagu mina, siis soovitus - sega kõik muu pannis enne kokku ja pane kana sinna viimasena. Mul võttis natuke aega enne, kui selle suutsin meelde jätta. Kata pann kinni ja küpseta madalal tulel 15 minutit või kuni kana on läbiküpsenud.
Tõsta kana soojendatud serveerimisalusele ja hoia teda soojas. Või.... pane ta samale taldrikule, kus ta enne oli ja pane enne toidu päris valmissaamist paariks minutiks ahju, mis madalale temperatuurile on keeratud. See on minu lähenemine asjale.
Kalla vedelik koos köögiviljade ja kreeka pähklitega köögikombaini (või mujale, mis pannil olevast kastme suudab kokku ajada - arvan, et saumikser kõlbab ka) ja töötle teda, kuni saad ilusa kastme. Seda, kui palju vedelikku panna varieeri sõltuvalt sellest, kas tahad vedelamat või paksemat. Minule isiklikult meeldib paksem kaste rohkem, aga see on maitseasi.
Kalla segu tagasi pannile ja maitsesta vastavalt soovile ning hoia madalal temperatuuril, kuni kaste jälle kuum on. Ära keema lase.
Ja nüüd ongi aeg kana soojendusest välja võtta, ta kastmega üle kallata, sinna enda poolt valitud täiendus (kartul, riis, pasta?) lisada ja kõik ära süüa. Aaa... ja peterselli võib ka kaunistuseks lisada, kui selline soov on.

Loodan, et teile meeldib, kui seda katsetate. Ja kui neile 'chicken breast'idele sobivama tõlke leiate, siis andke teada.

Labels:

1 Comments:

  • ikka filee mu meelest.

    ma olen analoogset varianti teinud ainult et mandleid kasutanud. on tõesti maitsev.

    By Anonymous Anonymous, at 5:51 pm  

Post a Comment

<< Home